ذوالقرنین چه کسی است؟
ابوکلام آزاد، پژوهشگر تاریخ و وزیر پیشین فرهنگ هند، پس از پژوهشهای دقیق و طولانی، در کتابش، با نام «کوروش کبیر» تأکید کرد تنها کسی که از ویژگیهای تاریخی ذوالقرنین برخوردار است، کوروش است.
در مواردی، نسبت ذوالقرنین را به اسکندر یا شاهانی دیگر دادند. اما بررسیهای پژوهشی نشان میدهد که این برداشت، اشتباه است. به گفته قرآن و دیگر کتب مقدس، ذوالقرنین فرمانروایی دادگستر بود.
در حالیکه ویژگی بارز اسکندر خونریزی دهشتناک است. از طرف دیگر، قرآن ذوالقرنین را سازنده یک سد بزرگ مینامد. حال آنکه، در هیچکجای تاریخ نشانی از ساختن سد توسط اسکندر وجود ندارد.
إنّا مکّنّا له فیالأرض وآتیناه من کلّ شیءٍ سببًاما در زمین، به او قدرت داده و اسباب هر چیزی را بدو بخشیدیم. (سوره کهف- آیه 84)
لیدیادر شمال غربی ایران، «لیدیا» قرار داشت. در ترکیه کنونی! «کرزوس» پادشاه لیدیا، تشنه گسترش قلمروی حکومت خود بود. هنگامیکه پیشگویان معبد وی، به او اطمینان دادند میتواند دولت نو بنیاد ایران را شکست داده و پهنه خاک آن سرزمین را به قلمروی خود اضافه کند، «کرزوس» درنگ نکرد.
جنگ با لیدیا - فاتح دادگردر پاییز سال 549 پیش از میلاد، جنگ سختی میان ایران و لیدیا درگرفت. کرزوس، گمان کرد کوروش و ارتش نوپایش، توان جنگیدن در سرمای زمستان را نخواهد داشت.
اما کوروش، بر خلاف کرزوس و دیگر پادشاهان زمانه، کارهایش را بر پایه پیشگویی غیبگوها بنا نمیکرد. او با بهکار بردن دانش و قانونمندیها، دریافت که بهترین زمان حمله، درست در همان زمستان است.
پایتخت لیدیا، شهری که در همان زمستان سال 549 پیش از میلاد، توسط کوروش تسخیر شد. کرزوس اسیر شد. اما بر خلاف سنت شاهان زمانه، کوروش او را آزاد کرد و حرمت خانواده او را نگاه داشت.
هنگامیکه کوروش باز هم به سوی غرب حرکت کرد، پدیدار شدن دریایی پهناور، به او، خبر از نهایت دنیای مسکونی آن روزگار را داد. کوروش، خورشید را دید که در ژرفنای دریا، غروب میکند.حتّی إذا بلغ مغرب الشّمس وجدها تغرب فی عینٍ حمئةٍ ووجد عندها قومًا قلنا یا ذا القرنین إمّا أن تعذّب وإمّا أن تتّخذ فیهم حسنًا ﴿کهف- 86﴾
«تا آنگاه که به غروبگاه خورشید رسید دید که [خورشید] در چشمهای گل آلود غروب میکند و نزدیک آن طایفهای را یافت گفتیم ای ذوالقرنین یا عذابشان میکنی یا در میانشان نیکویی پیش میگیری» (86) کوروش، در میان مردم لیدیا، نیکویی و گذشت را پیشه کرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر